Blog

SKWALAN  – nieodzowny składnik kosmetyków pielęgnacyjnych

Współczesne kobiety używają kilkanaście a nawet kilkadziesiąt kosmetyków dziennie. Są coraz bardziej świadome swoich potrzeb i przy wyborze nowego kosmetyku, zwracają szczególną uwagę, nie tylko na zastosowania, zapach, konsystencję i opakowanie , ale coraz częściej na skład preparatu.

Składy kosmetyków do pielęgnacji twarzy

Nowa generacja konsumentów szuka składów nie tylko sprawdzonych i znanych jak kwas hialuronowy czy kolagen, ale rownież skwalanu, witaminy c, arbutryny, ceramidów, niacynamidu czy oczaru wirginijskiego. Dzisiejszy wpis blogowy poświęcamy skwalanowi, wyjątkowo wszechstronnemu surowcowi lipidowemu, który jest jednym ze składników wielu kosmetyków, także koreańskich dostępnych w naszym sklepie.

Skwalan – natura i piękno

Czym jest skwalan?  To organiczny związek chemiczny, nasycona postać skwalenu – czyli węglowodoru alifatycznego, który jest składnikiem płaszcza lipidowego naszej skóry. Sam skwalan znajduje się natomiast w składzie ludzkiego sebum.

W przemyśle kosmetycznym występuje zazwyczaj jako surowiec pochodzenia roślinnego – wytwarzany z oliwek lub trzciny cukrowej. Ma postać cieczy. Z racji konsystencji zaliczany jest do lekkich, suchych olejów, nie pozostawia bowiem tłustej warstwy na skórze po zastosowaniu. Nie wykazuje też działania komedogennego – nie zatyka ujść gruczołów łojowych i nie powoduje powstawania wyprysków czy zaskórników. Dzięki temu świetnie się nadaje do pielęgnacji nawet wymagającej cery, alergicznej, ze skłonnością do przetłuszczania a także mieszanej.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne

Skwalan posiada szereg właściwości leczniczych, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a także chemoprewencyjne, to znaczy hamuje, odwraca lub opóźnia proces kancerogenezy (zapobiega przekształcaniu się nowotworu łagodnego w nowotwór złośliwy).

Piękna cera twarzy

Oprócz działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego skwalan wykazuje również działanie ochronne. Zabezpiecza skórę przed promieniowaniem UV.

Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, nawet tłustej i mieszanej także naczynkowej. W przypadku cery suchej i wrażliwej łagodzi podrażnienia, poprawia nawilżenie, chroni przed nadmiernym odparowywaniem wody i zmiękcza ją. Ma też działanie antyoksydacyjne. Wzmacnia ochronną barierę lipidową nawet najbardziej odwodnionej skóry oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Wyraźnie wygładza i zmniejsza widoczność zmarszczek, zapobiega ich powstawaniu.

Jest hipoalergiczny, mogą go więc bezpiecznie stosować osoby wrażliwe i alergicy, którzy nie tolerują olejów roślinnych.

Skwalan często używa się w dermatologii kosmetycznej jako niezbędny składnik preparatów przeznaczonych do leczenia różnego rodzaju chorób skórnych takich jak egzema, łuszczyca, czy suchej i pękającej skóry.

Krótko mówiąc jest to substancja utrzymująca wilgoć w skórze, która skutecznie poradzi sobie z suchą i popękaną skórą i zniweluje szorstkość naskórka.

Za co kochają go kobiety?

Kobiety kochają go za spektakularne wygładzająco-uelastyczniające działanie i zdolność docierania do głębszych warstw skóry, przez co jest doskonałym przenośnikiem składników aktywnych zawartych w kosmetyku.